Hoe ik werk

Ik stap met gevoel de organisatie in. Het liefst observeer ik eerst en voel ik. Wie ben jij? Wie ben ik? Zo, dat ik mee kan gaan in de energie van jou, van de organisatie. Vervolgens gaan we aan de slag. Inventariseren, structureren, de samenhang zien, plannen maken, de rode draad eruit halen, ik breng met jou en jouw team alles in kaart wat relevant is. Van rollen tot beslisstructuren, techniek, de mens en de processen. Alles bereid ik strak voor. Dat is de basis om de beweging,  het verhaal te kunnen vertellen en de setting te bepalen.

Tegelijk ben ik bezig met het hoofddoel. De waarde zien. De toegevoegde waarde (laten) zien van personen, afdelingen of een hele organisatie. Ik onderzoek, ik vraag door. Wat wil je zijn? Waar wil je naar toe? Zo zorg ik voor inzicht, zodat mensen weten waar ze goed in zijn en ontdekken wat belangrijk is. Weten wat hun bijdrage is. Zo krijgen ze inzicht. Dit is het pad om verantwoordelijkheid te pakken en aan het stuur te komen. Het pad om te groeien.

Concreet

Ga ik eerste met jou in gesprek om te begrijpen wat je wilt bereiken. Hoe zie je dat de juiste beweging is ingezet? Wanneer ben jij tevreden of trots? Daarna ga ik met een aantal mensen om je heen in gesprek. Informatie verzamelen over wat er goed gaat en waar op verder gebouwd kan worden.

Op deze manier krijg jij, net als ik, inzicht in de context van jouw vraag, de verschillende partijen die er mee te maken hebben en de impact van de beweging die je wilt maken. Een heel breed beeld ontstaat zo. Een beeld waarop je met jouw team(s) koers zet.

De eerste auto die ik bestelde was een Rover 214si, British Racing Green.
Sinds mijn bestelling, zag ik dat er enorm veel Rovers in de kleur British Racing Green rondreden in Eindhoven!

Zo werkt een krachtig beeld en een sterk verlangen.

Zodra het beeld duidelijk genoeg gecreëerd is (dat bepalen we samen), identificeren we de eerste stap. Die eerste stap zet jij met jouw team(s). Ik begeleid jullie, maar jij zit aan het stuur. Ik organiseer, de team(s) geven vorm en jij zorgt voor een veilige bedding voor de beweging. Je daagt uit en zorgt voor jouw mensen. 

Ik gebruik een grote variatie aan werkvormen, zoals brainstorm sessie, interview, tekening / situatieschets, wandel-gesprek, vergadering, powerpoint presentaties, grote groep-events. Passend en soms verrassend voor de organisatie.

Mijn werkwijze wordt gevoed vanuit diverse bronnen. De wortels liggen in de core skills van de business consultant en is verrijkt met appreciative inquiry, nlp coaching, systemisch werk. 

Veranderen, organiseren, bewegen. Het vraagt tijd en aandacht. Want veranderen of bewegen doen mensen alleen wanneer ze gemotiveerd zijn om te bewegen. Wanneer ze zelf wíllen. Niet omdat jij het zegt!

Ik werk vanuit de overtuiging, dat de benodigde kennis en de oplossingen voorhanden zijn. De juiste vraag is nog niet gesteld.